EL SANATLARININ TANIMI VE TARİHÇESİ

1-El Sanatlarının Tanımı ve Tarihçesi:


          El Sanatlarımız işlevleri, yararlılıkları, ekonomik ve kültürel yapımızdaki etkileri ile sanatçısı, malzemesi, üretim koşulları, özgün örneklerinin çağlarına tanıklık etme nitelikleriyle tanınıp değerlendirilebilmesi için geniş kapsamlı farklı boyutlarda çalışmalar gerektiren kompleks bir yapıya sahip bulunmaktadırlar.

          İnsanların gereksinimlerini karşılamak için daha çok süsleme, dekorasyon ve fayda sağlama amacıyla yapılan el sanatları ürünleri bireyin yaratıcı yeteneği ile toplumun karakterini yansıtarak milli sanat zevkini ortaya koymaktadır. Bu ürünler tarihsel geçmişi içinde günlük kullanım eşyasından süs eşyasına, çeyizlik eşyadan hediyelik eşyaya pek çok eşyayı içine alan dayanıklı tüketim malları olarak tanımlanabilmektedir.

          Çok zengin bir el sanatları potansiyeline sahip olan Türk milletinin kültür tarihini incelediğimizde asırlar öncesinden bile yaratıcı gücünü kullanarak madeninden taşlardan bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen ham maddeleri değerlendirerek çeşitli ihtiyaç maddelerini yaptığını görürüz. Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar varan göç yolunda karşılaştığı kültürlerden de etkilenerek günümüze kadar uzanan zengin el sanatlarını oluşturmuşlardır.

           Osmanlı İmparatorluğu döneminde en güzel örnekleri yaratılmış olan el sanatları, bu dönemdeki meslek birimlerinin ve dayanışma topluluklarının kurularak bir sisteme oturtulması ve eğitime özel önem verilmesi sonucu üretimi sağlanmıştır.